Tuesday 2 February 2010

IFFR 2010 - Dag 6

Un Prophète van Jacques Audiard
Audiards gevangenisepos heeft al veel lof toegezwaaid gekregen. Op het filmfestival van Cannes van afgelopen jaar ontving de film zelfs de Grand Prix de Jury. Allemaal terecht: Un Prophète is een fantastisch geschreven, virtuoos geregisseerd misdaadepos.
Als de jonge Malik in de gevangenis terechtkomt, zoekt hij bescherming bij de Corsicaanse topcrimineel César Luciani. Na enkele klussen begint Malik zijn eigen plannen te beramen. De jonge Tahar Rahim speelt de hoofdrol ingetogen, en weet ieder moment te overtuigen. De analfabete Malik blijkt een crimineel genie: op The Godfather-achtige wijze bouwt hij vanuit de gevangenis een organisatie op. Het is ongelofelijk spannend om te zien hoe hij alle verschillende, vaak conflicterende samenwerkingen op de rails weet te houden.
Het zou een groot onrecht zijn als Un Prophète de Oscar voor beste buitenlandse film misloopt; Audiards meesterwerk is de beste misdaadfilm sinds Cidade de Deus.
4,5 ster (van de 5)

Amer van Hélène Cattet en Bruno Forzani
Amer laat zich nog het best omschrijven als impressionistische, psychologische horror. In de film volgen we de hoofdpersoon als jong meisje, als adolescent en als volwassen vrouw, en in ieder segment staan basale driften en angsten centraal. De vertelstijl is sterk beeldend: er komen bijna geen dialogen in de film voor, en er wordt veel gewerkt met close-ups of andere beeldvervormingen.
Vantevoren vertelden de regisseurs dat het hun doel was geweest om de toeschouwer in het hoofd van hun protagoniste te plaatsen, teneinde een zeer immersieve beleving te bewerkstelligen. Niet alleen de bijzondere cameravoering maar ook de briljante sound design zorgen ervoor dat deze opzet volledig slaagt. Op briljante wijze weten Cattet en Forzani erotische lust en doodsangst met elkaar te verbinden, en zien we hoe de ervaringen van het kind en het tienermeisje het onderbewustzijn van de volwassen vrouw hebben gevoed.
Amer is niet alleen een unieke ervaring, maar ook een sterk staaltje psycho-analyse.
4 sterren (van de 5)

Beide films zijn nog te zien op het filmfestival. Un Prophète gaat a.s. donderdag in Nederland in premiere.