Sunday 27 December 2009

Zelfdestructie met een kind in de kofferbak

Julia van Erick Zonca


In hoeverre kun je je publiek mee laten leven met een volstrekt immoreel hoofdpersonage? Deze vraag lijkt aan de basis te liggen van Julia, de meest recente film van Franse filmer Erick Zonca. Door middel van een cameravoering die het titelpersonage ten alle tijde van dichtbij blijft volgen en een weergaloze hoofdrol van Tilda Swinton sleurt Zonca je mee op helletocht.

Julia Harris is bepaald niet het type personage met wie je je één-twee-drie kan identificeren. Ze zit diep in de schulden en is zwaar alcoholverslaafd als ze een half-voorbereid ontvoeringsplan uitvoert: ze kidnapt Tom, een achtjarig jongetje, om zijn rijke opa om losgeld te vragen. Zonca's strategie werkt echter wonderwel: omdat je als kijker nooit aan Julia kan ontsnappen, deel je in haar ellende, en zijn de gruwelijkheden die ze begaat wellicht niet te rechtvaardigen, maar in ieder geval te verklaren.

De film leunt daarmee zwaar op de hoofdrolspeelster. Gelukkig levert Swinton een onnavolgbare performance af. Zonder angst laat ze de lelijkste kanten van haar personage zien en maakt ze haar impulsieve handelen volstrekt geloofwaardig. Swinton onderzoekt Julia zo grondig en met zo veel overgave, dat je geen moment aan haar echtheid twijfelt.

Helaas wordt ze uiteindelijk in de steek gelaten door het script. Julia en Tom komen uiteindelijk in Mexico terecht, en daar stapelt de regisseur de ene onwaarschijnlijke verwikkeling op de andere. Met allerhande etnische clichés probeert Zonca nog een thriller van zijn film te maken, wat ten koste gaat van de zorgvuldige opbouw die hij tot dan toe hanteerde. Zonde: zowel de geniale hoofdrolspeelster als haar weerbarstige personage hadden beter verdiend. 3,5 ster (van de 5).

Julia van Erick Zonca. Met: Tilda Swinton. Te koop en te huur op DVD.

No comments:

Post a Comment